Максималната продължителност на човешкия живот е 115 години
Според американско изследване е почти невъзможно човек да живее повече
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 6
    0
Стареене
Снимка: iStock

Максималната продължителност на човешкия живот може да бъде най-много 115 години, твърди най-ново американско проучване.

Учени от Ню Йорк се върнали няколко десетилетия назад и анализирали информация от Базата данни за човешката смъртност. Те разгледали и данните за смъртта на някои от хората, живели над 110-годишна възраст във Франция, Япония, Обединеното кралство и САЩ.

„Евростат”: Населението на България продължава да застарява4,6% от хората у нас са на възраст над 80 г.

Резултатите от анализите показали, че при столетниците данните продължителността на живота, се забваят значително.

„При хората над 105 години наблюдаваме сравнително малък прогрес, което показва, че най-вероятно достигаме лимита на човешкия живот”, коментира един от изследователите от колежа по медицина „Алберт Айнщайн”.

Учените твърдят, че е почти невъзможно да се живее повече от 115 години. Според тях само ако увеличим населението на Земята с 10 000 пъти, съществува шанс да се намери един човек, който да е на 125-годишна възраст.

Един от малкото такива примери беше най-старата жена на света, чиято възраст можеше да се докаже с официални документи. Това беше французойката Жан Калман, която почина на 122 години през 1997 г. Тя била родена още преди построяването на Айфеловата кула и се е срещала с художника Ван Гог.

Разбира се, изследването провокира противоречиви коментари. Някои изследователи оспориха резултатите и ги определиха като манипулативни. 

За 10 години жителите над 80-годишна възраст в ЕС са се увеличили със 7 милиона Средната продължителност на живота в страните-членки на ЕС се е увеличила от 88,4 на 89,5 години

Продължителността на живота се повиши значително през XIX в. в следствие на откритието на различни ваксини, по-безопасното раждане и успешната борба с някои смъртоносни болести. Въпреки това обаче е необходимо да бъдат направени още много фундаментални генетични открития, за да може да достигне до по-високо ниво.

Използвани са материали на Би Би Си
  • 6
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре