Лозарите празнуват Трифон Зарезан. По традиция на този ден се зарязват лозята.

Един от центровете на винарството у нас е село Илинденци, известно още като столицата на Керацудата. Климатът там е подходящ за отглеждане на този сорт бяло грозде. В регио честват Трифон Зарезан на 1 февруари, когато стопаните зарязват лозята за плодотворна година.

Георги Станишев e един от майсторите на Керацудата в Илинденци. Според легендата, която знае преди много години местният ага видял хубава девойка да бере бяло грозде. Впечатлен от вкуса на плодовете попитал момичето как се казва сорта грозде. Тя не знаела, но затова турчинът решил да нарече гроздето на девойката - Керацуда. 

Този сорт е и най-почитан в с. Илинденци. Въпреки това казват, че виното, произведено от него е лъжовно.

Виното е меко, пивко и приятно вино, казва Георги. "Но е от опасните вина - ако не си пробвал Керацуда не му се хвърляй много, това е моя съвет, защото днеска го пиеш, утре те хваща", разказва той.

По думите на Благой Стамболев жените харесват бялото вино, защото е пивко. Въпреки това опиталите го за първи път те се напиват бързо и лесно.

Освен бяло, Георги прави и червени вина. Преди да се налее в чашите, пътят на виното е дълъг, а грижите за лозето са като за малко дете, разказва той. 

Като всяка друга година, мъжът заравя в двора си няколко бутилки с вино - за черни дни. Чака моментът да изрови най-старите - тези от 1997 г., които пази за сватбата на сина си.

По традиция от много година всяка първа събота от месец февруари боговете на виното слизат от Балкана и зарязват лозята. Празникът на Илинденци е тази събота, всички гости на селото са поканени.