Оксфордският речник обяви термина „постистина“ за дума на годината. Причината според издателите е пикът в нейната употреба около избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и референдумът за излизането на Великобритания от ЕС.

Терминът „постистина“ („post-truth“) е определен от речника като обозначаващ обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите и личните възгледи.

„Постистина“ премина от това да бъде периферен термин в това да е основна опора на политически коментари“, посочват издателите на Оксфордския речник в изявление.

В него се казва също, че от последната година употребата на думата се е увеличила с 2000%.

„Не е изненадващо, че нашият избор отразява една година, доминирана от силно зареден политически и социален дискурс“, допълни Каспър Гратул, председател на Оксфордския речник.

„За първи път видяхме покачване в честотата (на използване на термина – бел. ред.) тази година през юни във връзка със суматохата около гласуването за брекзит и отново през юли, когато Доналд Тръм си осигури номинацията на Републиканската партия“ за президент, допълни той.

Според Оксфордския речник първи подгласник на „постистина“ е „брекзитър“ („Brexiteer“) - защитник на идеята за излизането на Великобритания от ЕС.

Терминът „алтернативно дясно“ („аlt-righ“) също е в списъка с думи на годината. Той описва крайно консервативните групи в САЩ, „характеризиращи се от отхвърлянето на традиционните политики и употребата на онлайн медии за разпространяване на умишлено противоречиво съдържание“.