Захарта беше научно призната за наркотик
Тя променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
захар
Снимка: iStock

Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, съобщи в. "Гардиън". 

Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши. Учените стигнаха до резултатите, след наблюдение на гризачи, които предпочитаха захар пред наркотици. Въглехидратът предизвика по-силна зависимост от алкалоидите. 

„Чети етикета”: Кога захарта и солта стават опасни за здравето?Почти 70% от хората в България обаче приемат захар и сол в по-високи от препоръчаните количества

Според други учени, захарта наистина води до проблеми със здравето, но не и до привикване. Психиатърът от университета в Кембридж Хишам Зяудийн каза, че авторите на статията грешно са интерпретирали резултатите от експериментите с мишки. 

Собственият му труд, написан миналата година, не поддържа тезата, че захарта е наркотик. Той добави, че гризачите проявяват зависимост само в случаите, когато получават захар два часа на ден. При свободен достъп до сладко, няма признаци на привикване. 

Други изследователи частично поддържат изводите на учените от Института за сърцето. Робърт Лъстиг от Калифорнийския университет каза, че захарта е наркотично вещество, но действието й, за разлика от кокаина, е слабо и сравнимо с ефекта от никотина.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре