Резултатите от ново изследване оборват схващането, че интензивна вулканична дейност и бързо увеличаване на количеството въглероден диоксид в атмосферата са предизвикали изчезването на динозаврите, съобщи ЮПИ.

Преди около 65 милиона години над 75 на сто от всички растения и животни са загинали в рамките на събитие, свързано с масово изчезване на видове. Някои учени са на мнение, че вулканични изригвания и изобилие от въглероден диоксид са предизвикали окисляване на океаните.

За да тестват тази теория, учени от Йейлския университет изследвали проби от седименти за маркери на древни нива на киселинност. Получените резултати навеждат на мисълта, че океаните на планетата са преминали през кратък период, свързан с окисляване, но понижените нива на pH били неутрализирани преди въпросното масово изчезване.

"Въз основа на комбиниране на тези резултати с изследвания на температурите по онова време, смятаме, че макар вулканичната активност на платото Декан в Индия да е предизвикала краткотрайно глобално затопляне и окисляване на океаните, ефектът е бил прекъснат от естествения кръговрат на въглерода много преди масовото изчезване, довело да заличаване на динозаврите от лицето на планетата", заяви ръководителят на изследването Майкъл Хенъхан от университета.

Учените увериха, че заключенията им не влизат в противоречие със съвременните изследвания на климатичните промени. Вулканизмът в края на периода креда е изхвърлял въглероден диоксид в атмосферата за продължителен период, предоставяйки на океаните достатъчно време, за да се нормализира киселинността им.