Вече е официално – 23 март е денят, в който започна цъфтенето на сакурата -далекоизточна разновидност на вишните, която е смятана за символ на Япония, съобщи метеорологичната агенция на страната, цитирана от Ройтерс.

Първите цветове са се появили на дърветата в град Кагошима в едноименната префектура. Всяка година от началото на март се наблюдават отблизо всички вишневи насаждения в страната.

По данни на метеоролозите, тази година сезонът на цъфтежа е започнал с пет дни по-рано от обичайното. Причината е трайното затопляне. През последните дни температурата е над 20 градуса по Целзий.

Снимка: Reuters


Интересна подробност е, че тази година сезонът на цъфтенето на сакурата, която за японците символизира началото на пролетта, съвпадна с Деня на пролетното равноденствие.

Сега всеки ден в метеорологичните сводки ще се дава информация за придвижването на фронта на цъфтежа на вишните. Цялостното разцъфване на вишневите дървета настъпва в средата на април, когато парковете в страната буквално ще потънат в море от цветове във всички оттенъци на розовото.

Ефимерната красота, чието изобразяване е част от традиционната японска иконография, трае само няколко дни, но японците се възползват от тях, за да превърнат парковете, градините и дори гробищата, украсени с огромни бухнали в розов цвят дръвчета, в пространства за пикник.

Обичаят, който носи името "ханами" (гледане на цветя), е сред най-любимите на японците от всякаква възраст, наравно с този да се къпят голи в топлите вулканични извори сред природата.

За тези, които Япония е на хиляди километри, Google обнови приложението си Street View и предлага виртуална разходка в различни части на страната.