Какво било учудването на 81-годишна жителка на руския град Бердск в Новосибирска област, когато след 4-месечно лечение се прибрала у дома и установила, че жилището й е продадено. Още по-голямо обаче било изумлението на нейните родственици, които лично присъствали на погребението й.

Бабата изчезнала през април и близките я обявили за издирване. По същото време в съседен град полицаи намерили труп на възрастна жена. Домоуправителката на блока, където бабата живеела, била извикана за разпознаване. Тя потвърдила, че починалата е именно нейната съседка.

Възрастната жена няма свои деца. Тленните останки били предадени на близките й, които я погребали и се заели да разпродават имуществото й.

Това объркване е плод и на серия от грешки. Болницата уведомила социалните служби, че бабата е на лечение при тях, но те не реагирали и дори не съобщили това в полицията. Също така никъде в регистрите на администрацията на Бердск не било вписано, че пенсионерката е починала.

В същото време бабата се лекувала в психиатрична клиника в Новосибирск, където полицията я намерила в безпомощно състояние на гарата.

Сега и властите, и роднините на пенсионерка са в безизходица как да намерят решение на трагикомичната ситуация. А домоуправителката продължава да се кълне пред медиите, че починалата жена, която тя разпознала като своята съседка, приличала най-малко 90 процента на нея.