Германско приложение за мобилни устройства предлага богата библиотека с резюмета на стотици нашумели заглавия

Казва се "Blinkist" и е "made in" Германия. Това е онлайн библиотека, в която екип от ентусиасти са резюмирали над 1500 книги във формат, който може да се прочете за 15 минути. И продължават да резюмират нови и нови.

В каталога попадат всякакви книги, без художествена литература. Най-често това са учебници по бизнес, биографии и книги със съвети. Тайната на "Вlinkist" е съотношението количество информация за единица време. Кратките резюмета дават много добра представа за основните идеи и концепции от дадено произведние, ако потребителят няма възможност да чете цялата книга.

Един от създателите на "Blinkist" Холгер Сеим споделя, че кратката версия на книгата не може да замени цялата книга, но въпреки това все повече хора посягат към тяхното приложение.

От тази година компанията вече има бюджет от 4 млн. евро, 700 000 потребители и план за глобално разрастване. Към момента резюметата са достъпни на английски и немски.

Според допитване, направено от компанията, повечето потребители използват резюметата, за да изберат подходящата за тях книга. И тъй като става дума за резюме, досега нито един издател не е завеждал дело за нарушени авторски права.