Учени откриха първата в света жаба, която свети в тъмното, пише британският в. „Гардиън“. Те са попаднали на нея по случайност, докато са проучвали басейна на р. Амазонка в Аржентина.

Изследвайки местни жаби, те попаднали на необичайното земноводно, което на дневна светлина изглежда зелено-кафяво, но през нощта излъчва наситена флуоресцентна зелена светлина.

Това е първата такава жаба по рода си, като откритието е необичайно, тъй като флуоресценцията се среща рядко при сухоземни видове.

Наситеният „вечерен“ цвят на жабата идва от комбинация на лимфни и жлезисти секрети. Досега се смяташе, че химическото съединение, което причинява светлината, не се среща при гръбначни животни.

„Това е съвсем различно от флуорофорите, съдържащи се при други гръбначни, който обикновено представляват протеини или полигенни връзки“, заяви Мария Габриела Лагория, химик към Университета в Буенос Айрес и съавтор на проучването.

Откритието на необичайната жаба означава, че и други земноводни би могло да притежават способността да светят в тъмното, особено тези с полупрозрачна кожа, подобно на дървесната жаба.