Провокативният танц туъркинг, изпълнен от певицата Майли Сайръс на церемонията за видео музикалните награди на MTV, е сред новите думи, включени в Оксфордския речник.

Танцът, характерен за американската култура на хип-хопа, е познат от двайсетина години. При него енергично се разтърсват задните части в приклекнало положение. В Оксфордският речник влиза глагола за характерното движение.

Освен с глагола twеrk речникът ще бъде осъвременен с думите за автопортрет с мобилен телефон, "дигитален детокс" - за времето без Фейсбук и Туитър, "биткойн" - за електронната валута, използвана в интернет.

На церемонията за видеонаградите на MTV, Майли Сайръс, която се усукваше по бельо около Робин Тик, предизвика скандал в САЩ с това, че гледката е неподходяща за младите зрители.

"MTV продължава да експлоатира сексуално млади жени, като насърчава показването на провокативни движения, например танца туъркинг" - възмути се Родителската асоциация по въпросите на телевизията, която се бори срещу насилието и вулгарността на малкия екран.

Спектакълът, гледан пряко от 10,1 милиона зрители, беше забранен за деца под 14 години.