Лекари предупредиха любителите на сушито за опасност от паразитни инфекции заради приема на сурова риба.

Нарастващите случаи на инфекциите може би са свързани с все по-голямата популярност на японското ястие, пишат лекарите в Британския медицински журнал.

Доктори в Лисабон лекували 32-годишен португалец, в чиито черва били открити ларви на паразити. В продължение на седмица той се оплаквал от болки в стомаха, повръщане и температура. Лекарите му направили кръвни изследвания, които показали леко възпаление, а областта под ребрата му била по-чувствителна.

Именно тогава мъжът споделил, е наскоро е ял суши. Докторите веднага заподозрели, че може би има анизакиоза. Паразитното заболяване се причинява от червеи, които разрушават стомашната стена или червата на човека. Те се появяват, когато ларвите се приемат с недобре сготвена или сурова риба.

Снимка: BMJ CASE REPORTS

Лекарите направили ендоскопия на мъжа и заснели ларвите на паразита, които били прикрепени именно към подутата област и възпалените черва. Благодарение на специална мрежа те ги премахнали, а симптомите на пациента изчезнали.

По думите на медиците повечето случаи на анизакиоза са в Япония.

Лекарите съветват да премахваме вътрешностите на рибата, да я замразяваме в продължение на поне четири дни и да я готвим добре преди ядене.