Арахнофобията (страхът от паяци) е една от най-силните фобии. Американската психоложка Катрин Хаунър от Северозападния университет е успяла да излекува от нея хора само за няколко часа.

В началото някои пациенти се страхували даже да ходят по тревата. Само след 2-3 часа терапия обаче те успели дори да вземат паяк в ръка. Постигнатият ефект продължавал поне половин година.

В основата на метода лежи изследване на мозъчните реакции в отговор на източника на страха. В експеримента са участвали девет жени и трима мъже. Първоначално с помощта на тест е било оценено доколко е силен страхът им.

Доброволците влизали в стая с огромен паяк и били помолвани да го пипнат. Никой не успял да изпълни задачата. Едновременно с това била изследвана активността на мозъка им.

След това участниците трябвало да се приближат с една крачка към паяка. Следвала кратка почивка и после още една крачка напред. Така в продължение на няколко часа хората постепенно се приближавали към паяка дотогава, докато не го докоснели. Когато човек пипнел паяка, намалявала активността на веригата неврони, включваща се при появата на източника на страх.