Символът @, познат на български като „маймунско а”, е използван за първи път в български средновековен документ, пише Би Би Си.

В миналото най-често този символ е бил използван за обозначаване на количество, въпреки че учените не знаят точно колко е било то.

Българският документ, в който е използвано @, датира от 1345 г. Там с него се е заместена буквата „а” в думата „амин”. Документът се съхранява във Ватиканската библиотека.

Учените са озадачени защо „маймунското а” е заместило тази буква, тъй като това не съвпада по никакъв начин с другите случаи на използване на @ - символ, който има различни названия в различните езици.

На италиански език, например, името му през средновековието е „амфора” и с него се е обозначавало количеството, побирано в една амфора. Документ, изпратен от Севиля до Рим през 1536 г., съдържа @ именно като мерителна единица.

През на XIX в. @ се използва са обозначаване на цената на отделен артикул, като например „12 кокошки @ 2 лева”.

По-късно символът е включен и в клавиатурата на първите пишещи машини.

Така че макар „маймунското а” да е смятано за символ на XXI в., тъй като отделя потребителското име от домейна в имейл адресите, той е много по-стар знак.