Има два проекта за изпращане на хора на Марс – планетата, на която наскоро НАСА откри следи от течна вода. Първият предвижда през 2016 г. на планетата да бъдат изпратени 40 души, които никога да не се върнат. Вторият - „Марс 500”, предвижда хора да пътуват до червената планета и да се върнат.

Това обяви в предаването „Тази неделя” д-р Владимир Божилов, астроном и астрофизик. Той уточни, че вторият проект е „Марс 500”, защото за 500 дни може да бъде извършена успешна мисия до марс и обратно. За тази мисия се правят тестове с хора – затварят ги за един месец и после за 500 дни заедно в тясно пространство. Резултатът е промяна в поведението – стават по-затворени и необщителни, и депресия. Много е трудно от психологическа гледна точка, обясни ученият.

Основен проблем за заселването на хора на Марс е, че там почти няма атмосфера и гравитацията е много по-слаба от тази на земята, обясни още д-р Божилов. Затова хората ще трябва да живеят в модули. Предвидено е през 2020 г. робот да постави на Марс части за такива модули.

Ние сме дошли от Космоса и трябва да се върнем там.