Какво причинява сексът на хората? Кара кръвта им да "кипне", учестява дишането, предизвиква потене. Същото обаче вършат и тренировките. Въпросът е могат ли креватните упражнения да заместят тези в залата за фитнес? Отговорът е "Не", според канадски специалисти, цитирани от сайта Евридей нюз.

За целите на проучването - да установят колко калории се изразходват по време на секс и тренировки, изследователи от университета на Квебек са ангажирали 21 двойки.

Участниците е трябвало да се включат в тест за издръжливост на бягаща пътека и да се отдават на интимни ласки поне веднъж седмично в продължение на месец.

През това време партньорите са носили специални гривни със сензори, за да бъде отчетен разходът на енергия при двете занимания.

Снимка: iStock

Изследователите са установили, че мъжете изгарят четири калории за минута секс, а жените - три, като се има предвид, че действителният полов акт продължава между две и четири минути. За сравнение - 25-минутна тренировка с умерена интензивност изгаря между 75 и 100 калории.

Сексът, разбира се, е по-добро изразходващо енергия занимание от гледането на телевизия и прехвърлянето от един на друг канал с дистанционното. Ползите му за здравето са известни - понижаване на кръвното налягане, блокиране на болката, стимулиране на имунитета, предпазване от рак на простатата, подобряване на контрола над пикочния мехур при жените.

Снимка: iStock

Въпреки всичко това сексът не е заместител на тренировките в залата за фитнес, категорични са канадските специалисти.

"Половият акт не може да замени упражненията. Вместо това сексът и тренировките трябва да се практикуват редовно. Всяко от тези занимания само по себе си е полезно за здравето, а комбинацията от двете води до съществено подобряване на качеството на живот", казва ръководителят на изследването Антъни Карелис.