Американски съд определи, че рокгрупата „Лед Цепелин” не е изплагиатствала част от мелодията на култовото парче „Стълба към небето” (Stairway To Heaven), съобщи АП.

Районният съд в Лос Анджелис се занимава с делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант от началото на май.

Те са обвинени, че са заимствали първите тактове на песента 1971 г. „Стълба към небето” от песента "Телец" (Taurus) на група „Спирит”, която е била написана три години по-рано. Искът е заведен от тръст, представляващ един от основателите на „Спирит” Ранди Улф.

Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише хитовото парче, след като участва в турнета на „Спирит” през 1968 и 1969 година. Парчето на „Лед Цепелин” в последствие се превръща в една от най-разпознаваемите, а съответно и продавани рок класики.

В своя защита Плант и Пейдж, записани като автори на парчето, твърдят, че акордните прогресии в мелодията в „Стълба към небето” са прекалено добре познати, че да бъдат обект на авторско право.

Това не е първият случай, в който „Лед Цепелин” са обвинявани в кражба. Такива твърдения са доказвани и в някои случаи са водили до плащане на компенсации за други хитове на групата.