Река изчезна в Канада заради отдръпването на ледник
Причината за т. нар. "речно пиратство" е отдръпването на голям ледник в Североизточна Канада, от който извира реката
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
ледник Каскавулш
Снимка: iStock

Учени станаха свидетели на първия съвременен случай на изчезването на река в Канада поради глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Причината за така нареченото "речно пиратство" е отдръпването на голям ледник в Североизточна Канада, от който извира реката. Водите на р. Слимс преминаха неочаквано от коритото на една река в друга миналата година.

Разтапянето на ледника Каскавулш, разположен в канадската провинция Юкон, превърна дълбоката 3 метра, бушуваща река Слимс в нещо, което едва покрива маратонките на учените в най-дълбоката част на водния басейн. Разтопените води сега се оттичат в р. Алсек и се вливат в Тихия океан, вместо в Берингово море.

Като че ли всичко се е случило за един ден - 26 май 2016 г., сочи информацията за пълноводието на реката, цитирана от проф. Дан Шугар от Вашингтонския университет в Такома.

Според изследването, публикувано в сп. "Нейчър джиосайънс", каньон с дълбочина 30 метра, сформиран в края на ледника, е пренасочил топящата се вода.

Терминът "речно пиратство" обикновено се използва, за да се опишат явления, които се развиват за дълъг период, като десетки или хиляди години. Досега той не бе наблюдаван в съвременността, особено с толкова бързи темпове на развитие, каза съавторът Джим Бест от университета на Илинойс.

Учените са посетили ледника Каскавулш през 2013 г. и р. Слимс била "бърза, студена и дълбока". Когато се върнали на мястото миналата година, те открили реката плитка и неподвижна като езеро, докато Алсек била станала по-дълбока и по-бързотечаща.

Според експертите липсата на вода в р. Слимс не се дължи на промени във валежите, тъй като тя се подхранвала най-вече от топенето на ледника.

"Това е интересно проучване и то потвърждава отново, че климатичните промени имат голямо, широкоразпространено и понякога изненадващо въздействие", каза експертът по ледници Ричард Али от Държавния университет на Пенсилвания.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре