Кралица Елизабет Втора и принц Филип ще отпразнуват най-дългия кралски брак в британската история този месец. Проучване, направено по случай годишнината, разкрива как са се променили нагласите на британците към брачната институция за 70-те години, откакто те са семейство, пише в. "Дейли експрес".

Допитването, обхванало над 2000 души, е осъществено по поръчка на Лондонския монетен двор, произвел възпоменателна монета по случай годишнината.

Резултатите от анкетата показват, че много традиции, сред които младоженецът да иска ръката на избраницата си от баща й и за сватбата да плащат родителите на булката, вече не се спазват масово.

В днешно време само около 36% от хората вярват, че моногамията е важна за успешен брак.

Проучването показва още, че само 30% от по-младите семейни двойки – на възраст между 18 и 34 години, са спазили традицията младоженецът да поиска ръката на булката от баща й.

Само 17% от брачните партньори от тази възрастова група казват, че разходите за сватбата са поели родителите на булката. За сравнение – 30% от семейните двойки над 55-годишна възраст са спазили тази традиция.

Традицията съпругата да приема фамилията на мъжа също се е променила – само 72% от по-младите семейни двойки са я спазили срещу 97% от съпрузите над 55 години. За сметка на това все по-често съпругата изписва с тире фамилното име на мъжа си.

Не липсват и случаи, в които мъже от по-младото поколение приемат фамилията на съпругата си - нещо немислимо преди 70 години.

Допитването сочи още, че само 37% от булките на възраст между 18 и 34 години спазват традицията да носят бяло на сватбата си.

Проучването разкрива и тайните за дълъг и успешен брак според участниците в него.

Сред тях са показването на взаимно уважение, сходно чувство за хумор, споделянето на проблемите и домакинските задължения, търпението, задоволителният сексуален живот.