На търг в Германия беше продаден акварел, за която се смята, че е рисуван Адолф Хитлер. Творбата беше оценена на сумата от 130 000 евро, предаде "Ройтерс".

Купувач е частен колекционер от Близкия изток, който лично е участвал в наддаването, уточни агенция Ройтерс. Името му обаче не се разкрива.

Акварелът е от 1916 и е озаглавен "Старото кметство". Подписан е с "А. Хитлер". Стартовата цена на лота беше 4500 евро. Първоначалните очаквания бяха, че цената му може да достигне до 50 000 евро.

Десет процента от средствата от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност.

Картината е в бежови багри, на нея са изобразени две сгради. По данни на "Ройтерс" тя е сред 2000 платна, изрисувани от бъдещия нацистки тиранин през периода 1905-1920 г.

Аукционната къща обаче продава такива картини твърде рядко, като това е петото произведение на Хитлер, продадено за 10 години. Предлаганите на предишни търгове пет картини са достигали цени до 80 000 евро, като някои са продавани за едва 5000 евро.

Търговете са организирани в пълно съответствие със законодателството, според което в Германия не се продават подобни работи, ако на тях е изобразена забранена нацистка символика.

Известно е, че на младини Хитлер се увличал от живопис и дори безуспешно на два пъти кандидатствал във Виенската академия, където бил късан на приемните изпити. В платната си той рядко изобразявал хора, в тях може да се видят сгради, ландшафти, градски и селски пейзажи.

Катрин Вайдлер от аукционна къща "Вайдлер" в Нюрнберг, организирала наддаването, разкри, че интерес към акварела е бил проявен също от Азия и Америка.

На въпрос за критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите - неназована двойка сестри от Германия, прехвърлили 70-те.