Ако си кандидат за президент на Съединените щати е по-добре да те харесват млади знаменитости, отколкото стари. Това установиха от Центъра за отговорна политика в САЩ – организация, специализирана по финансирането на предизборни кампании.

В момента битката за Белия дом се води и в Холивуд, където различни знаменитости подкрепят кандидатите. Джордж Клуни и Рийз Уидърспуун агитират за Хилари Клинтън, а Марк Ръфълоу и Сюзън Сарандън подкрепят Бърни Сандърс.

Това, което знаменитостите донасят, освен парите, е видимост. Когато ви подкрепят хора като Джордж Клуни или Бейонсе, това е добре за вашия имидж”, смята Сара Брайнър, директор на центъра.

Мел Гибсън

„В същото време е лош имидж ако ексцентрична знаменитост като Мел Гибсън подкрепи кампанията ви, както и Джейн Фонда”, смята Стивън Рос, професор по история в Университета на Южна Калифорния. Той е установил, че е много по-добре за имиджа на всеки кандидат да бъде подкрепян от млади и модерни в момента на кампаниите изпълнители и знаменитости.

Парите на Холивуд

Звездите дават пряко по няколко милиона долара на предпочитания от тях кандидат. Водещи в подобни кампании са шефът на „Дриймуъркс Анимейшън” Джефри Каценбърг и режисьора Стивън Спилбърг.

Джордж Клуни и Тоби Магуайър организират събития за събиране на средства за Хилари Клинтън, на които се превеждат до 300 хил. долара от всеки отделен гост.

Звездите на киното, телевизията и музиката взети заедно са петият най-голям източник на средства за бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Опра Уинфри

Освен финансови средства, подкрепата на дадена знаменитост може да повлияе на избора на гражданите. Например, влиятелната водеща Опра Уинфри е донесла 1 млн. гласа на настоящия президент на САЩ Барак Обама на изборите през 2008 г.

В същото време подкрепа от актрисата и режисьор Лена Дънам е важна за спечелване на доверието на младите жени, а тази на чернокожия режисьор Спайк Лий за Бърни Сандърс – за привличане на афроамериканци, много от които предпочитат Хилари Клинтън.

Какво получават в замяна

Повечето известни личности не дават подкрепата си безплатно. Те очакват да получат привилегирован достъп. „Когато човек дава сума с повече от шест цифри, очаква, че когато поиска да говори с президента, ще може да го направи”, заяви Стив Рос.

Хълк Хоган

Доналд Тръмп, който изглежда сигурен кандидат-президент на републиканците е подкрепян от много малко звезди, като Джон Войт и бившия кечист Хълк Хоган, които „не са особено привлекателни знаменитости”, смятат специалисти.

От друга страна анализаторите отбелязват, че Тръмп сам по себе си е знаменитост и умее да прави шоу.