Фолклорните герои Пижо и Пенда оживяха в триизмерна компютърна анимация. С нея български студенти искат да представят на света българските традиции, както и да впечатлят бъдещи работодатели от филмовата индустрия.

Според една легенда Пижо и Пенда живели много отдавна по нашите земи. Тя била най-красивата мома, а той - напет и прочут с трудолюбието си. Щом Пижо видял Пенда, веднага се влюбил в нея.

Снимка: btvnovinite.bg

Пижо и Пенда за първи път са триизмерни анимационни герои във филма "Червено и бяло". Негови автори са Никол Николова и Йоанна Иванова. Двете завършват компютърна анимация във Великобритания и мечтаят да работят в професионалното кино.

“Идеята ни беше да създадем проект, който пряко ще докосне всеки българин и същевременно ще покаже една интересна, различна, и не толкова позната на света традиция и култура”, коментира Никол.

Легендата твърди, че Пижо и Пенда се оженили. В чест на тяхната силна любов хората направили бели и червени фигурки от конци, с които се закичвали при настъпването на пролетта. По визуализирането на историята Никол и Йоанна работили 7 месеца. И получили високи оценки не само от преподавателите си.

„Това се прие много добре от чужденците, което пък на нас ни даде голямо удовлетворение и мотивация да работим занапред”, категорична е Йоанна.

Целият филм можете да видите тук: