Днес е петък 13-ти. Макар историци и археолози да знаят за фаталната дата от стотици години, конкретната причина остава все толкова неясна.

Според скандинавско суеверие „черният петък” води началото си от легенда за бога на злото и огъня Локи. Според поверието той нахълтал неканен на празненство като 13-ти гост и убил бога на радостта Балдер със стрела от имел.

Изгаряне на рицарите тамплиери
Снимка: Google

Учени смятат, че главната причина точно тази дата да се смята за фатална, е екзекутирането на хиляди рицари тамплиери. На 13 октомври 1307 година, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. След ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвинения в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Малко по-късно същия ден стотици тамплиери били изгорени на клада.

В ритуалните практики на древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12 човека, защото 13-ият се смятал за самия дявол. Нумеролозите определят числото 13 като „злощастно” защото се намира след 12 – годината има 12 месеца, съществуват 12 зодиакални знака, боговете на Олимп са 12, апостолите на Исус също са 12. При картите Таро 13-ата карта е тази на смъртта.

Снимка: Google

Страхът от петък 13-и дори и има име – параскевидекатриафобия. Думата произлиза от гръцки е съставена от „параскеви” – петък, „дека триа” е 13 и „фобия” – страх.

Заради страх от лош късмет повечето небостъргачи нямат 13-и етаж, много летища пропускат 13-ата писта, немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13, а на улиците във Флоренция липсва номер 13 (замества е с 12 и половина или 12А).

Любителите на нумерологията достигат до крайности, като виждат числото 13 в невиждани комбинации. Например, на 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от площадка номер 39, което според нумеролози може да значи допълнителен лош късмет, защото 39 е 13 умножено по 3. „Черната прокоба” се засилва и от часът на изстрелване на Аполо 13 – 13.13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци имат 13 букви – Джак Изкормвача, Джон Уейн Гейси, Чарлс Менсън и много други.

Чисто календарно, възможността 13-та дата да се падне петък е най-голяма.

Тази година, 13 ноември 2015, петък, съвпада със Световния ден на добротата, който води началото си от Япония.