Пациент с ХИВ влезе в ремисия само след прием на медикаменти. Според учените това е първият случай на излекуван човек от вируса без да е правена трансплантация на костен мозък.

До момента са известни само два случая на излекувани от ХИВ. Това са т.нар. „Лондонски“ и „Берлински“ пациенти, които навлизат в ремисия след сложна и потенциално смъртоносна процедура по трансплантация на костен мозък.

Сега обаче международен екип от учени смята, че новият пациент е излекуван само с режим за прием на различни антивирусни медикаменти.

Мъжът е на 34 години от Бразилия и е бил диагностициран с ХИВ през 2012 г. Като част от клиничното изследване той е приемал няколко антивирусни препарата, включително маравирок и долутегравир.

В момента мъжът е повече от 57 седмици в ремисия и не получава никакво допълнително лечение за ХИВ. Според тестовете той продължава да дава негативен резултат за антитела на ХИВ, което е добър сигнал, че е излекуван.

Според Рикардо Диаз, експерт по инфекциозни болести в университета в Сао Пауло пациентат може да бъде считан за излекуван.

„Важното в случая е, че това е пациент, който получаваше лечение за ХИВ, но сега контролира вируса без никакво лечение. Не успяваме да открием вируса никъде в тялото му и пациентът губи специфични имунни маркери към вируса – ако няма антитела, това значи, че няма антигени“, коментира Диаз.

Според медицинския екип този метод е много по-щадящ и безопасен от трансплантацията на костен мозък и може да бъде прилаган и на тежко болни пациенти с ХИВ.

Учените са категорични, че трябват допълнителни проучвания.