Британски археолози откриха древна златна мина и останки от храм на платото Гералта в Северна Етиопия, които може да са принадлежали на библейската Савска царица.

Входът към храма е скрит зад 6-метрова плоча с издялано слънце и полумесец – символите на Шеба или Сабейското кралство. Зад плочата археолозите са открили надписи, части от колони и каменни канали. Храмът вероятно е бил посветен на лунно божество.

Местните хора още търсят злато в близката река, без да подозират за съществуването на древната мина под краката им. Шахтата към мината е на 1,3 м под повърхността, а над входа й има древен череп със сабейски знаци.

Според Библията преди 3000 години Савската царица, чиито земи обхващат днешна Етиопия и Йемен, пристига в Ерусалим с 4,5 тона злато, което подарява на цар Соломон. Възможно е британските археолози да са открили откъде тя е вадела несметните си богатства.

"Едно от нещата, които винаги съм обичала в археологията е как тя се преплита с легенди и митове – каза ръководителката на разкопките Луиз Шофийлд – Фактът, че това може да са мините на Савската кралица, е невероятен”.

За легендарната царица разказва не само Библията, но и Коранът. В Библията пише, че тя е била завладяна от мъдростта на цар Соломон и от щастието в царството му. Според легендите той също не остава безразличен и потомците на тяхното дете Менелик стават царе на Абисиния.Разкопките в мината ще продължат щом екипът успее да осигури средства.