Днес е Световният ден на астероидите. Учените по целия свят наблюдават постоянно астероиди, които могат да се сблъскат с нашата планета, но няма световна програма за противодействие срещу такава космическа заплаха.

Неправителствена организация изпрати писма до 57 евродепутати с настояване да създадат Фонд за защита от астероиди и комети.

„Опасността от това да бъдем затрити като цивилизация от астероид или от друго подобно явление е много по-голяма, отколкото опасността от военен конфликт”, каза инж. Стоян Кънев.

Съвременната наука не е единодушна дали астероидите, заплашващи Земята, трябва да бъдат унищожавани или отклонявани от траекторията им.

„Може би отклоняване, тъй като разбиването – другият вариант, може да доведе до падане на по-малките отломки на много по-голяма площ. Грубо казано, тяло с размери в диаметър няколкостотин метра може да унищожи град като София”, обясни доц. д-р Евгени Овчаров.

Догодина, когато България ще председателства Съвета на евросъюза, международна конференция ще търси начини за защита от опасните небесни тела.