Бисквита, оцеляла по чудо от потъването на кораба "Титаник", ще бъде предложена на търг във Великобритания в края на месеца, пише в. "Дейли експрес".

Бисквитата "Пайлът" на "Спилърс и Бейкърс" е била част от комплект за оцеляване, складиран в една от спасителните лодки на злополучния пътнически кораб. Запазена е от Джеймс Фенуик – пътник на кораба "Карпатия", отзовал се на помощ на оцелелите от "Титаник". Фенуик поставя бисквитата в опаковка и я запазва за спомен.

Сега, над 100 години след потъването на "Титаник", бисквитата ще бъде предложена на търг от аукционна къща "Хенри Олдридж енд сън" в Дивайзис, Югозападна Англия. Аукционът ще се състои на 24 октомври. Организаторите му очакват за нея да бъде платена сума между 8000 и 10 000 лири, което ще я направи най-ценната бисквита в света.

"Не знаем от коя спасителна лодка е бисквитата, но доколкото ни е известно, няма други като нея. Невероятно е, че тя е "преживяла" подобно драматично събитие", казва Андрю Олдридж от аукционната къща.

Сувенирът е предложен за продан от преките потомци на Джеймс Фенуик и съпругата му. Участниците в търга ще могат да наддават и за колекция от негативи от драматичната спасителна акция, в която се вклочва корабът "Карпатия".

Младоженците Фенуик пътуват с "Карпатия" към Европа за медения си месец, когато корабът се отзовава и спасява 700 оцелели от потъването на "Титаник" през април 1912 г. Съпрузите запечатват гледката на първите пристигащи спасителни лодки, оцелелите, качени на борда на "Карпатия", и завръщането на кораба в Ню Йорк.