Учени от БАН са установили, че на територията на страната се е появил нов инвазивен чужд вид рак, който застрашава местните видове.

Става въпрос за американския шипобузест рак. Той е абсолютно нов вид за България, затова и името му на български все още не е официално, но буквалният превод е шипобузест рак, поясни Теодора Тричкова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН (ИБЕИ-БАН).

Мястото, откъдето е навлязъл на територията на страната, е ясно – от Централна Европа и Сърбия през река Дунав. Иначе видът произлиза от Северна Америка.

За територията на Европа това е високорисков инвазивен вид. Той е преносител на опасно заболяване по местните европейски видове прави раци – гъбична зараза, наречена рача чума. Американският рак носи спори на заразата, но има изграден имунитет към нея и за него тя не представлява опасност. За българските раци обаче тя е пагубна, обясни Тричкова.

Предполага се, че заселването на шипобузестия рак тук е станало най-много преди една или две години. За пръв път е намерен в средата на миналата 2015 г. в река Тополовец близо до Видин, по-късно – и в още два притока на Дунав.

Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките. Затова учените от БАН и МОСВ подготвят мерки, с които ще се спре разпространението навътре в страната.