НАСА гледа на подготовката на първия пилотиран полет до Марс не като на американски, а като на международен проект и има намерение да сътрудничи за реализирането му с други страни, включително и Русия. Това каза директорът й Чарлз Болдън пред журналисти на конференцията във Вашингтон, предаде ТАСС.

Болдън потвърди, че НАСА планира първия пилотиран полет до Марс за средата на 30-те години на този век. Според него той няма да е част от космическата надпревара, защото много държави имат технически ресурси, за да участват в него. НАСА е готова на сътрудничество с тях. Той изрази и увереност, че политическите разногласия между Вашингтон и Москва не трябва да се намесват при подготовката на полета на Марс.

Американските специалисти са готови да обсъждат новите идеи с водещите космически държави и с другите страни, които могат да участват в съвместни космически проекти.

"Имаме намерение на продължим диалога на тази тема с всички участници в програмата на Международната космическа станция - космическите агенции на Русия, Канада, Япония и европейските страни. Искаме да знаем какво мислят другите за това как да осъществим пътешествието до Марс", заяви директорът на НАСА.

Пътната карта за подготовка на полет до Марс предвижда първоначално натам да бъдат изпратени автоматични апарати, които да изучават атмосферата и повърхността на планетата и да определят мястото за кацане на кораба с хора. Такъв е бил подходът и при подготовката на пилотираните полети до Луната.