Победата на украинската певица Джамала на песенния конкурс „Евровизия“ разбуни духовете и отново постави въпроса дали е редно политиката да взема връх над музиката, коментира Би Би Си.

Песента победител „1944“ разказва за депортирането на кримските татари от съветския лидер Йосиф Сталин след края на Втората световна война.

Вместо повод за радост, победата на Джамала посипа със сол раната в руско-украинските отношения, които през последните две години не спират да кървят в буквалния смисъл на думата.

Самата певица не крие, че песента има огромна емоционална стойност за нея. Нейната прабаба е била сред депортираните.

Украинският президент Петро Порошенко написа в „Туитър“, че лично е поздравил Джамала с победата. „Истината, както винаги, побеждава“, каза той.

Министърът на културата Евхен Нишчук пък съобщи, че Джамала ще бъде удостоена със званието „народен артист“. Вчера певицата беше посрещната на летището в Киев като героиня.

От своя страна руснаците смятат нейната победа като част от „информационната война“ срещу тях, която има за цел да ги демонизира допълнително в очите на европейците. Те дори се позовават на медийни информации, според които Джамала сама е признала, че нейната песен е политическа.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова пък предложи във фейсбука си на следващото издание на конкурса да бъде изпълнена песен за сирийския президент Башар ал Асад.

Тя дори съчини припев за евентуалната песен: „Асад е кървав, Асад е най-лошият. Дайте ми награда, на която ние можем да сме домакини“ (Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host).

Руснаците имат и друг повод за недоволство – техният представител Сергей Лазарев беше сочен за фаворит и получи най-много гласове от телевизионните зрители. Това обаче не беше достатъчно, за да се компенсират гласовете на професионалното жури, което го постави на пето място. В крайна сметка той стана трети.

„За мен това е голяма победа. Направих максимума. Прибирам бронза. Поздравявам Украйна“, каза Лазарев по руската национална телевизия.

Снимка: Reuters

За последен път Украйна е побеждавала на Евровизия през 2004 г. Тогава първото място спечели певицата Руслана.

За съжаление може би намирам някакво политическо влияние именно тази песен да спечели. Може би доста от страните не са съгласни с политиката на Русия и това вече влияе върху тяхното мислене. Предполагам, че по този начин може да се обясни зрителският вот, коментира пред bTV Стоян Янкулов – Стунджи, част от националното жури на България в „Евровизия“ и бивш участник в конкурса. Според него „1944“ не е подходяща за „Евровизия“, дори не е очаквал да спечели.

Ако не беше тази политическа, театрална песен, нещата биха могли да се наредят по друг начин, каза друг член на журито – Михаил Белчев. Според него зрителите са гласували за украинското изпълнение заради трагичните събития в страната.