Драмата в любовен триъгълник между плешиви орли, разиграла се пред очите на хиляди природолюбители, завърши с гибелта на Ози – дългогодишен партньор на орлицата Хариет, предаде Ройтерс.

Орелът Ози е получил сериозни рани във въздушен двубой на 20 септември със съперника си, наречен Постоянния посетител, който преследвал половинката му Хариет от началото на размножителния период. Ветеринарните лекари не са успели да овладеят състоянието на Ози, въпреки направените му две операции, поставянето на системи и мощните антибиотици. В неделя орелът е изпаднал в септичен шок и два дни по-късно, по време на отворена кардиопулмонарна първа помощ, сърцето му е спряло да бие завинаги.

Плешивите орли формират доживотни двойки. Наблюдатели твърдят, че Ози и Хариет са заедно от над 20 години. Животът им през последните години е наблюдаван от милиони почитатели чрез уебкамера, монтирана в ранчо във Флорида, САЩ, където двойката се установява през 2006 г.

На страницата на камерата и във Фейсбук са публикувани хиляди съболезнования по повод кончината на Ози. Началото на края за орела започва през март, когато той получава счупвания на костите, вероятно ударен от камион или автомобил. В продължение на три месеца орелът се възстановява във ветеринарен център. Когато се връща в гнездото през юни, Ози открива половинката си Хариет в компанията на Постоянния посетител. Битката между двамата мъжкари за правата над женската завършва фатално за изстрадалия Ози.