Експерти намериха прозаично обяснение за исландското водно чудовище, което само за седмица завладя въображението на сърфиращите в интернет. То се оказа парче плат или рибарска мрежа, закачила се за клон в бързата река, съобщи "Дейли мейл".

Местното "лохнеско чудовище", наричано Лагарфльотският червей, беше заснето от оператора-любител Хишртур Кьорулф в ледената вода на река Йокулса в Източна Исландия. На кадрите ясно може да се сянка, напомняща на змия. Първоначално скептиците обявиха, че кадрите са монтаж, но след сериозен анализ обаче предложиха по-добро обяснение...

"Познавайки свойствата на леда и как замръзнали обекти се движат във водата, съвсем естествено бях заинтригувана от кадрите – каза Миса Маккиън. – Най-интересно беше движението. Когато разбрах колко бързо тече водата обаче, осъзнах, че именно това предизвиква извивките на обекта".

Миса Маккиън анализира записа, спира няколко пъти кадъра и сравнява местоположението на главата на "животното" към статични отправни точки. Така проверява дали "създанието" се движи в действителност, или е резултат от оптическа илюзия. Резултатите от анализа показват, че обектът е стационарен във водата. На кадрите изглежда, че се движи, но всъщност не го прави.

В Исландия отдавна вярват, че в езерото Лагарфльот живее гигантско същество. За пръв път за червея се заговаря през 1345 г. Оттогава местните жители уверяват, че понякога виждат чудовището, като срещите с него обаче били лошо предзнаменование.

Според поверията Лагарфльотският червей достига на дължина 90-100 м и има огромни челюсти. Понякога излиза на сушата и може да изминава огромни разстояния. Очевидци твърдят, че са го виждали на 30 км от езерото.