Изследвания показаха, че изучаването на втори език може да подобри когнитивните функции. За съжаление това не е лесна работа. Оказва се обаче, че дори краткосрочното му изучаване е полезно, съобщи ЮПИ.

Шотландски учени установиха, че студенти показали подобрена способност да концентрират вниманието си след едноседмично изучаване на език. Изследването на учени от университета на Единбург обхванало 33-ма участници на възраст между 18 и 78 години, които изучавали келтски диалект. Те били тествани за различни аспекти на бдителността си преди и след едноседмичното обучение.

Студентите трябвало да концентрират вниманието си върху някои звуци в поредица тестове, които позволили да се прецени способността им да бъдат бдителни и да пресеят информацията. Една седмица след началото на курса на обучение резултатите на участниците се подобрили.

Шест месеца по-късно онези от тях, които продължили да се обучават най-малко 5 часа седмично, постигнали по-добри резултати в тестове за концентрация на вниманието.

"Три са свързаните с изследването важни послания - заяви ръководителят на екипа Томас Бак от университета. Първо, никога не е късно да се започне изучаване на език. Второ, дори краткият интензивен курс на обучение може да е от полза за някои когнитивни функции, и трето, ефектът може да се поддържа чрез продължително обучение."