Консумирането на жълти храни ни прави по-щастливи
Дължи се на приятните асоциации със слънчевите лъчи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
яйца
Снимка: iStock

Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени, цитирани от в. "Метро".

Шоколадовата торта е най-добрата закускаКакаото и черният шоколад са много полезни за конгнитивните функции на мозъка като абстрактно мислене, запаметяване и концентрация

Проучването било поръчано от компанията за яйца "Хепи ег". Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове. При проведена анкета се оказало, че 70% от респондентите свързвали жълтото в ястията с по-голямото удовлетворение от живота.

61% от анкетираните доверили, че омлетите ги правели най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. 2/3 от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. 30% от респондентите асоциират жълтото с щастието повече от всеки друг цвят.

Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевите лъчи и с ярките краски на детските играчки.

Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.

В списъка на предпочитанията на британците следват червените храни, а след тях - кафявите.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре