Преди 180 години на днешна дата умира крал Уилям IV и неговата 18-годишна племенница Виктория става кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия.

Виктория всъщност е второто име на кралицата, а първото ѝ е Александрина. Тя остава на престола над 63 години, което я прави най-дълго управлявалата жена-монарх до 2016 г., когато е изместена от кралица Елизабет II.

Снимка: Getty Images

Когато се ражда през 1819 г. обаче едва ли някой очаква, че тя скоро ще управлява кралството. Тогава тя е едва пета поред за наследяването на британския престол. 

След като тримата ѝ чичовци обаче умират без да оставят наследници, тя в крайна сметка става следващата кралица. В деня на смъртта на крал Уилям IV Виктория е събудена в 6 ч. сутринта с новината, че той е починал и тя вече е кралица.

През 1838 г. кралица Виктория е коронована. Това обаче не ѝ попречва да се придържа да изпълнява старите си задължения. Така първото нещо, което прави след церемонията, е да изкъпе кучето си както всеки ден.

Преди да стане кралица, Виктория дели една спалня с майка си. Едно от първите ѝ действия като монарх е да поиска леглото ѝ да бъде преместено в друга стая. 

Снимка: Getty Images

През 1840 г. Виктория се омъжва за своя първи братовчед принц Албърт (Алберт фон Сакс-Кобург-Гота). Двамата са родени в една и съща година и са се появили на бял свят благодарение на една и съща акушерка. 

За съжаление обаче принц Алберт умира на 42-годишна възраст. От тогава до края на живота си Виктория носи черно облекло.

Кралицата умира през 1901 г. на 81-годишна възраст.