Когато съвременното изкуство стане артефакт
Археолози се намесиха в спора, започнал в социалните мрежи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Калин Йорданов
Снимка: bTV

Преди 19 години Веселин Митев участва в артпленер с чужденци в местността Лунната пътека край Търговище. Вчера шокиран разбира, че творбата му е обявена за артефакт на 1700 години от проф. Ангел Конаклиев.

 “За мен се оказа някакъв шок, да, аз ги нарисувах тези рисунки. За професора това е жрец, вдигнал ръце, за мен е музикант, човекът, който се изправя, който пада”, обяснява той.

Фейсбук спор: Археология или… не съвсемДревни или пък съвсем нови са надписите, открити преди години край с. Богомилово

Година по-късно той използва същата рисунка за албума на етноформацията "Кайно Йесно Слонце". Неговият приятел д-р Калин Йорданов, преподавател по история в СУ, първи оспори датировката, а днес показва снимки отпреди 19 години: „Може много ясно да се види, че това са съвсем пресни рисунки, виждате колко ярък е контурът върху резбата на камъка”

Историята с рисунката започна да се разплита след пост на Йорданов във „Фейсбук”. Той сега иска да се извини на колегите си и на гилдията заради голямата публичност, която придобила „една частна бележка”.

Известният археолог проф. Николай Овчаров намери научни съобщения за автентичността на рисунките от времето на готите – на международен конгрес специалистите са пориели тази теза.

Овчаров предлага изход в спора - на пролет, когато месността стане  достъпна, двамата с колегата му проф. Казимир Попконстантинов да направят ескпертиза на рисунките и да решат - артефакт ли са или съвременно изкуство.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре