Няколко китайски града въвеждат лицево разпознаване срещу пресичащи неправилно пешеходци, като инсталират техника за лицево разпознаване, с която нарушителите да бъдат идентифицирани и порицавани публично.

Снимки на нарушителите ще бъдат прожектирани на екрани, а след това те имат избор – да платят глобата от три долара, да преминат половинчасов курс по правилника за движение по пътищата или да помагат 20 минути на пътните полицаи. 

С тази система нарушителите на едно от големите кръстовища в гр. Дзинан, административен център на провинция Шандун, са намалели от 200 на 20 дневно. 

Технологията вече се използва в Китай от веригата "Кей Еф Си" за предвиждане на поръчките на клиентите и от обществените тоалетни срещу кражби на тоалетна хартия. Тя прави снимки на нарушителите и кратки 15-секундни клипове, които незабавно се пускат на екран. Това им показва, че провинението им е забелязано. Снимките след това се сравняват със съществуващата база данни на полицията. Така за по-малко от 20 минути на екрана се появяват номерът на личната карта и адресът.