Всяка година кинофестивалът в Кан разпъва червения килим пред световните знаменитости, но ето че дойде време да ги посрещне и с по-впечатляващ плаж, предава Ройтерс.

Средиземноморският курорт е поръчал 80 хиляди кубика бял пясък, които са достатъчни да запълнят 32 олимпийски басейна. С този материал ще бъде разширена 1,4 километровата ивица пред култовия булевард "Кроазет".

От Брижит Бардо през 50-те години на миналия век, до Никол Кидман и Леонардо ди Каприо в по-близко време, крайбрежното ларго със своите луксозни хотели и изтънчени ресторанти приютява световния филмов елит по време на феста.

До откриването на кинофорума през май ивицата с пясък ще бъде разширена за частните плажни мениджъри, които съответно ще направят повече пари.

"Имах пясъчна ивица, широка около 20 метра. Сега към нея се добавят още 10-12 м.", заяви Бруно Ришар, собственик на частния плаж "Лонг бийч", където наемът на един шезлонг струва 25 евро на ден.

Повече от половината от пясъка ще пристигне с кораб от близка кариера в района на Вар. Смесен с морска вода, пясъкът се изпомпва на плажа с плаваща тръба, след което се оформя от булдозери.