Представлението „Секс, наркотици и рокендрол“ се играе на българска сцена вече над 23 години и може би е единственият спектакъл в света, който се поставя в един и същ състав толкова време.

На какво постановката дължи успеха си? На този въпрос се опита да отговори един от участниците в нея Костадин Георгиев – Коцето Калки.

През 90-те години самите думи „секс“, „наркотици“ и „родкендрол“ бяха нещо съвсем различни и фрапантно, нещо, за което беше забранено да се говори публично. Може би самото заглавие привличаше много публика. Впоследствие хората се увличаха от играта на Ивайло Христов и това, което правехме на сцената, коментира Калки в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: bTV

Запитан дали самото представление се е променило по някакъв начин, той посочи, че текстът на Ерик Богосян е написан така, че винаги остава актуален, винаги говори в малко по-дълбок план за нещата. Говори за проблеми на хората, които може би ще съществуват вечно.

Калки отчете, че в публиката на „Секс, наркотици и рокендрол“ са се сменили поколения. „Познавам хора, които са гледали спектакъла повече от 20 пъти. В определени периоди имаше лица, които се появяваха постоянно, даже Ивайло ги изваждаше на сцената да кажат по няколко думи“.

Според него текстът не е скандален, просто предизвиква размисъл. „Има 1 – 2 мръсни думи, които изиграваме, те са си по автор, няма как да ги избегнем“.

На въпрос имало ли е момент, в актьорите да мислят, че са се изчерпали и да искат да се откажат, Калки отговори, че е имало такива кризи. „Около 10-ата година Ивайло беше казал, че е време да кажем край. Спряхме за около шест месеца, но се събрахме отново“.

Историите около спектакъла са толкова много, че за 25-годишнината съставът ще напише книга.

Ако искате да гледате „Секс, наркотици и рокендрол“, можете да го направите утре, на фестивала „София Моно“. Той ще се играе в малко по-различен вариант – повечето от песните ще са в акустичен вид.

Вижте целия разговор във видеото.