Парижани имат нетрадиционен индикатор за нивото на река сена. Това е статуята „Зуав” – войник от пехотата на френската армия.

Паметникът е открит през 1856 г. по времето на Наполеон Трети и се намира на каменен постамент в реката под мост Алма в Париж. От години парижани преценяват по него точно с колко се е повишило нивото на реката.

Паметникът е дело на скулптора Жорж Диебол. За него той се вдъхновил от подвизите на зуавите, сражавали се в Кримската война в периода 1853-1856 г. Не случайно паметникът е именно под моста Алма. Чрез този мост, намиращ се в седми парижки район, Наполеон Трети е искал да увековечи победата в битката при Алма.

На брега на тази река в Крим на 20 септември 1854 г. се разиграва кървава битка, смятана за първото голямо сражение в Кримската война. Тогава руснаците са победени от френските сили, съюзили се с британците и Османската империя. В тази битка зуавите изиграват водеща роля. 

Ако краката на войника са потопени във водата, значи нивото се е покачило, но не е опасно. Заливането на всяка част от тялото му – глезени, колена, кръст, рамене, се следи внимателно и е ориентир колко е голямо покачването на Сена.

Снимка: Reuters

Когато коленете на войника са потопени във вода, властите затварят кейовете на Сена, а плаването по реката се забранява.

Днес реката се покачи до 6 метра, като каменната статуя е във вода до бедрата. По време на рекордното покачване на нивото на реката през 1910 г., паметникът е във вода до рамене.

Снимка: Reuters

Зуавът от моста Алма има собствен профил в „Туитър”, където „публикува” шеговити коментари за покачването на нивото на Сена. Той е увековечен в няколко песни, а през 2001 година се появява роман, постветен на него.