Вкусна храна, евтини самолетни билети и хилядолетна история – това видя авторът от „Дейли Телеграф” Робърт Нърден. В пространен материал той споделя впечатленията си след 18 месеца преподаване на английски език под тепетата.

„Обикнах го, макар моите приятели да се подхилкваха на името му. Един си мислеше, че това е модел руски самосвали”, пише Нърден.

Според него градът е „балканско съкровище”: „Това е бохемска България, където изкуството и културата процъфтяват сред римски руини и тракийски легенди”.

Снимка: iStock

Той описва и специфичната духовитост на пловдивчани, които, по думите му, определят себе си като ailiatsi т.е. „хора, които не си дават зор”. Британецът в тази връзка описва „небързащата увереност” на хората, които се разхождат по Главната.

Извън народопсихологията, той пише за атмосферата на Античния театър, сравнен от него с „Арена ди Верона”: „Звукът на ария от произведението „Аида” на Верди изпълни развълнувания римски амфитеатър и мелодията остана така лека из нажежения въздух. Публиката си подухваше с хартиената програма, докато новолуние се издигаше над далечна планинска верига”.

Снимка: iStock

Впечатлен от Стария град (макар да определя улиците по него като „неравномерно калдъръмени препятствия”, които изискват здрави обувки), Нърден решил да се запознае с историята на България от Средновековието и българското Възраждане.

Споменал на екскурзовода си, че къщите приличат на тези от Истанбул и така, неочаквано за самия него, влязъл в темата за 500-годишното османско владичество: „Тя избухна: Това са български къщи, те са символ на късния ни Ренесанс. Няма нищо турско в тях!”.

Снимка: iStock

Според британеца, темата за владичеството е „сложна”, като илюстрира това с бавното обслужване, което получил в кафене: „Управителят се извини и с широка усмивка хвърли вината върху това, че България е била под османска власт за половин хилядолетие”.

Снимка: iStock

Журналистът споделя също своите препоръки за ресторанти и хотели в града. С носталгия си спомня как в горещите вечери са се събирали приятелска компания на едно от тепетата, изпивали по чашка ракия, която погасявали с вода, и са чакали река Марица да ги дари с прохладен въздух.

За Робърт Нърден прясната риба и бутилка студено вино остават част от чара на Пловдив, от който всеки трябва да вкуси. В този дух той казва: „Запазете си маса в България и тя ще ваша за цялата вечер.”

От приятел получава веднъж съвета да покани още англичани в този хилядолетен град: „Те сигурно не знаят къде е Пловдив, кажете им да дойдат, за да ни помогнат да открием миналото си. Орфей е бил тракиец, а и Спартак – също, може би по тази причина и ние сме малко непокорни.”

…и, все пак, затова ли хората тук кимат за „не” и клатят глава за „да”? „В началото сме искали да заблудим нашите поробители. Сега просто си продължаваме”, бил отговорът.