Дядо Коледа, Томтето на къщата и бебето Исус – това са само част от приказните същества, които носят подаръци в нощта на 24 и сутринта на 25 декември по света. Всяка държава има своя различна традиция, като най-разнообразни са в Европа.

Познатият образ на добрия белобрад старец е модерният прочит на различни легенди. Ето 13 от най-интересните.

Снимка: Wikimedia Commons

Татко Коледа, Великобритания

Част от традиционните британски коледни традиции включват йоркширски пудинг, печена пуйка, децата получават коледни пиратки, а Татко Коледа носи подаръците и е облечен в зелено.

Традиционният герой носи зелено наметало, венец от имел или бръшлян и в ръката си държи жезъл. Прилича повече на магьосник от фентъзи роман, отколкото на съвременния Дядо Коледа.

Снимка: Wikimedia Commons

Пер Ноел, Франция

Пер Ноел напомня на британския си коледен колега, но има свои различни традиции. Той носи дълго червено наметало. Традицията е децата да оставят обувките си до камината и Пер Ноел ги пълни с лакомства и подаръци, ако са слушали.

Обикновено Пер Ноел обикаля децата със своя приятел – не толкова приятния Пер Футард или „плачещия баща“, който бие децата, ако не са слушали през годината. Доста мрачно, нали?

Снимка: Wikimedia Commons

Дядо Мраз и Снегурочка, славянска митология

Дядо Мраз в славянската митология обикновено е изобразяван като магьосник или демон. Традицията е, че наказва децата, които не са слушали, като ги отвлича, но с годините тази част от образа му вече не съществува.

За разлика от другите държави, Дядо Мраз подарява подаръци на Нова година, когато пътува през целия славянски регион, най-вече Украйна и Русия. Той е придружаван от Снегурочка или Снежанка.