Изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света чрез теория на Айнщайн
Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона километра в час
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Дядо Коледа
Снимка: iStock

Британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да обясни как Дядо Коледа пътува по света, предаде в. "Дейли мейл".

Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона километра в час. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Дядо Коледа
Снимка: iStock

Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била на 7 години.

Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо той никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони.

Дядо Коледа
Снимка: iStock

Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, каза д-р Кейти Шийн.

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчисли изследователката.

Дядо Коледа
Снимка: iStock

При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Изследването даде полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. Специалистката се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката у децата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре