Дългата битка за президентския пост в Австрия беше изпитание не само за гласоподавателите, но и предизвикателство за езиковедите. Именно сагата около изборите даде живот на избраната дума на годината в Австрия.

Терминът „Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung“ или в превод „промяната на повтарянето на президентския балотаж“ беше избран за дума на годината в класацията на Университета в Грац и Австрийската телеграфна агенция.

За нея са гласували над една трета от 10 000-те души, участвали в допитването.

Значението и дължината на състоящата се от 52 букви дума на немски „са символ и ироничен коментар за тазгодишните политически събития“, съобщиха от журито.

Терминът също така отразява уникалната способност на езика „да добавя съществителни по желание и да създава нови думи с неограничена дължина“.

Гласуването за президент в Австрия премина през много перипетии, включително и забавяне от 350 дни, преди на 4 декември независимият кандидат Александър ван дер Белен да бъде предпочетен за държавен глава пред крайнодесния Норберт Хофер.

Първият балотаж през май беше анулиран заради процедурни нарушения. През октомври гласуването пък трябваше да се отложи за декември заради технически неизправности на пликовете за гласуване по пощата.