Британците обръщат гръб на традиционни ваканционни дестинации след неотдавнашните терористични атаки в Западна Европа.

Вместо това туристите се насочват към карибския остров Куба и държавата от някогашния Източен блок България, защото ги смятат за финансово изгодни и свободни от заплахата от ислямистки фанатици, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Снимка: iStock

Най-големият британски туроператор „Томас Кук” (Thomas Cook) съобщи, че е отменил 80 хил. самолетни резервации за Турция след последните бомбени нападения и опита за преврат.

Бизнесът на компанията във Франция, Германия и Белгия - три страни, които пострадаха от няколко големи нападения - е пострадал сериозно. Резервациите за Западна Европа са спаднали с 9%, казва изпълнителният директор на Томас Кук Питър Фанкхаузър, цитиран от "Индипендънт".

Снимка: Reuters

В същото време компанията отчита повишение в туристите, отиващи в България и Куба, защото дори на фона на обезценяването на британската лира, пак са относително евтини за британците.

България може да се похвали със ски курорти на Запад и със своите плажове по Черноморието, което през комунизма бе известно с прозвището "Червената ривиера". Столицата София е един от най-старите градове в Европа, пише вестникът и дава за пример ротондата "Св. Георги Победоносец", построена от римляните през IV век.

Снимка: Reuters

"Индипендънт" дава полезни съвети на чуждестранните туристи, които искат да посетят България, включително колко струва халба бира, нощувка в петзвезден хотел или как българите клатят глава за "да" и "не".