Собственикът на „Тесла“ и „Спейсекс“ обеща фирмата за автомобили да пусне на пазара евтин електрически автомобил, пишат световните медии. На последното си събитие Мъск представи идеите на компанията и за нов супер бърз автомобил „Тесла модел S”.

Благодарение на напредъка на компанията в производството на електрически батерии, тяхната цена драстично е спаднала. Мъск коментира, че евтин електрически автомобил „Тесла“ може да бъде произведен в следващите три години.

Очаква се той да струва 25 хил. долара. Мъск обеща също евтината кола да бъде абсолютно автономна – обещание, което не е ясно как ще бъде изпълнено, тъй като сензорите за автопилот са изключително скъпи, посочват анализатори.

Мъск обяви също, че компанията разработва нов вариант на „Модел S”, който ще бъде значително по-бърз от предишния. По думите му той ще развива 1100 конски сили и ще може да ускорява от 0 до почти 100 км за под две секунди. Новият автомобил ще струва около 140 хил. долара.

Дългосрочните планове на компанията включват тя да произвежда около 20 млн. автомобила на година. В сравнение компанията „Фолксваген“ е продала общо 11 млн. автомобила за 2019 г.