53 ролс ройса, 83 ферарита, не всички с цвят червен, 74 автомобила „Ламборгини”. Справка на онлайн изданието „Дневник” в регистрите на КАТ показва, че у нас има и много бутикови бройки от скъпите автомобили.

169 бентлита са регистрираните у нас. 33 от тях са на 4 години.  Електромобилът "Тесла" пък е притежание на 31 българи.

Най-масовата марка сред богатите българи е „Порше” – 2785 ръмжат по родните пътища. По над 2000 има от „Мини” през „Лексус” до „Ягуар”.

Снимка: bTV

Бърз поглед в сайт за продажба на използвани автомобили показва, че у нас има сериозен интерес, а и пазар за тези автомобили.

На двама българи – по една кола

Регистрираните леки коли в България са 3 200 000, което е с 200 000 повече в сравнение с 2014 година.

Автопаркът у нас обаче с сравнително стар.

Над 40 процента от автомобилите са минали тинейджърска възраст.

Не е само до парите

Явор Нинов е един от 74-мата собственици на „Ломборгини” у нас. Има я от 2 години и я е купил почти нова. Струвала му „доста”.

Той работи в IT сектора, има компания, която се занимава с киберсигурност. Казва, че луксозните спортни коли не са за всеки: „Между другото, ние сме доста голяма група от собственици на такива коли, а всички са хора, които се занимават с бизнес, работят в чужди компании. Събираме се да караме заедно...”.

Нинов не е съгласен, че само престъпници карат супер коли. Даже парите не били определящи колкото страстта: „Хората с пари, те ще си купят един мерцедес... Не „Ламборгини”.

Колата на Явор Нинов е изрядна, с платени данъци. А застрахователните компании имат специални изисквания, за да ги застраховат.

През последните 8 месеца данъчните са проверили 1800 собственици на луксозни коли. Само в 10% от случаите са открити нередности. „От последно приключилите 30-ина ревизии на физически лица беше открит и внесен в държавния бюджет неплатен данък в размер на около 1,1 млн лв.”, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Хванатите си плащат тихомълком данъците и вече не лъжат, че парите им са от гърне жълтици в двора или сватбен подарък от приятели.