Поредицата за Хари Потър навърши 20 години. На днешния ден през 1997 г. е публикувана първата книга „Хари Потър и философският камък”.

Всичко започва през 1990 г. по време на дълго пътуване с влак. „Пътувах от Манчестър до Лондон и изведнъж идеята за Хари Потър се появи в главата ми”, разказва авторката Джоан Роулинг.

Книгата е отказан от много издателства, преди Роулинг да я занесе в „Блумбсбъри”.

Никой от нас нямаше да познава Хари Потър, ако не беше интересът на 8-годишната Алис Нютън – дъщеря на издател в „Блумсбъри”. Момиченцето прочело първата книга още когато Роулинг я занесла в издателството и казала на баща си, че е „много по-добра от всичко друго”.

В момента сагата за Хари Потър е с глобален успех. От седемте книги са продадени над 450 млн. копия, а 8-те филмови продукции също се радват на голям успех.

Никоя друга детска книга не е постигнала толкова много от гледна точка както на търговското, така и на културното въздействие, превръщайки цяло поколение момчета и момичета в ентусиазирани читатели.

Историите за магьосника са толкова популярни, че книжарниците по цял свят започнали за първи път да организират специални събития за излизането на всяка следваща книга от поредицата.

Последната книга от поредицата „Хари Потър и даровете на смъртта” се превърна в най-бързо продаваната книга в историята – 11 млн. копия в първите 24 часа.

Книгите са толкова популярни, че Джоан Роулинг е единственият писател – милиардер в историята.

Голямото търсене на книгите за Хари Потър кара в. „Ню Йорк Таймс” да създадат специална бестселър секция за детска литература.

Думата „мъгъл”, измислена от Роулинг като название за хората, в света на Хари Потър, които нямат магически способности, е една от малкото думи от поп културата, които са включени в Оксфордския речник.

Поредицата е толкова популярна, че всяка година хиляди почитатели на книгите посещават реални места във Великобритания, които или се споменават в книгите, или са създадени специално.

Поради тази причина, ръководството на гара „Кингс Крос” в Лондон е поставило специална табела, обозначаваща тайната платформа 9¾, от която отпътува т.нар. „Хогуортс експрес” – влакът, който превозва магьосниците към училище Хогуортс.

В момента Джоан Роулинг пише криминални романи под псевдонима Робърт Галбрейд. Тя се занимава активно и със социална дейност.

Тя публикува и пиеса за момчето магьосник, която проследява историята на Хари, Рон, Хърмаяни и техните деца. „Хари Потър и прокълнатото дете” също се радва на огромен успех.

Роулинг продължава да работи с компанията „Уорнър Брадърс”, които филмираха книгите за Хари Потър. В момента предстои да се появи вторият филм от поредицата „Фантастични животни и къде да ги намерим”, отново част от магьосническия свят на Хари Потър.