Еверест, най-високият връх на земята, Покривът на света – покоряването му е мечта за едни и фиксидея за други, но само малък брой от тези мечтатели успяват да стъпят в подножието му, а още по-малко – да изкачат 8848-те метра.

До днес.

Сега Джомолунгма (от тибетски Богинята майка на света) е достъпен до всеки... с компютър или мобилно устройство, благодарение на инициативата #project360 на швейцарския производител на екипировка „Мамут“ и четирима шерпи.

Те са заснели 360-градусови видео и снимки на изкачването на Еверест по Южния маршрут. За целта са използвали раница с шест вградени камери.

Целият маршрут е качен на сайта Project360.Mammut.ch и ледопадът Кхумбу, Стъпалото на Хилари и самият величествен връх са само на клик разстояние. При това може да смените перспективата.

В #project360 са включени и други върхове като МатерхорнМонблан и Елбрус.

След опустошителното земетресение в Непал през 2014г. изкачванията до Еверест бяха временно прекратени. Трусът наложи изменения в маршрутите, а гидовете отказаха да водят нови групи, заради големия брой шерпи, загинали под образувалата се лавина.

4 жертви, 2 в неизвестност

След откриването на катерачния сезон на Еверест, за последните няколко дни от подножието на върха идват само лоши новини - четирима загинали и двама в неизвестност. Местни алпинисти се опасяват, че черната хроника ще продължава да расте, след като непалските власти намалиха наполовина таксите за изкачване на Еверест. Преди 2 години разрешително за експедиция струваше 25 хиляди долара. Сега цената на човек е 11 хиляди долара. Мярката цели да възроди туризма в засегнатия от труса регион, но изпраща и много недостатъчно подготвени алпинисти по пътя към най-високия връх на планетата.