Диетичните безалкохолни увеличават риска от диабет с 60 процента в сравнение с обикновените газирани напитки.

Само една консерва седмично с диетично газирано безалкохолно увеличава риска с една трета, 600 мл - с 50 процента, а при 1,5 л седмично рискът е 60 процента.

Причината най-вероятно е в изкуствения подсладител. Ефектът от него се засилва от факта, че почитателите на диетични газирани обикновено пият по-голямо количество за седмица - средно по 2,8 чаши, при 1,6 за пиещите обикновени газирани. Изследването на френския Национален здравен институт е обхванало 66 000 жени, които са наблюдавани 14 години от 1993 г. до 2007 г. Почитателките на газираните се оказали общо по-застрашени от диабет в сравнение с пиещите плодов сок.

Учените отбелязват, че според предишно изследване аспартамът - най-често използваният изкуствен подсладител, има подобен ефект върху нивата на глюкозата и инсулина в кръвта както захарозата от захарта.

По данни на Световната здравна организация болните от диабет са 347 милиона по света. С времето това заболяване уврежда сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците, нервите.