Испански държавен служител от Кадис беше глобен с 27 хил. евро, защото не ходел на работа „поне от шест години“, съобщи испанският телевизионен канал Теле5.

Липсата на 69-годишния инженер Хоакин Гарсия била забелязана едва когато той събрал необходимия стаж за получаването на награда за дългогодишна служба.

Работата на Гарсия била да надзирава строежа на пречиствателна станция за отпадни води за компанията „Агуас де Кадис“. Пред съда неговият началник свидетелствал, че не го е виждал от години, въпреки че офисите им се намирали един срещу друг.

Оказало се, че началниците на Гарсия мислели, че местните власти наблюдават работата му, а местните власти – че това прави компанията работодател.

Глобата от 27 хил. евро е максималното обезщетение, което работодателят можел да поиска според местните закони и се равнява на годишната заплата на Гарсия след данъците.

Самият Хоакин Гарсия обяснил, че бил изпратен да работи за компанията като наказание за политическите му възгледи и за да не пречи на когото не трябва. Негови близки заявили пред испанския в. „Мундо“, че той е ходел на работа всеки ден, но, наистина, не оставал до края на работното време. Освен това посвещавал времето си на четене на философска литература.